Blogger is now active, but still it's hard for the blogger to make time to publish some post. Btw, Thanks for dropping by

Members ♪

Thursday, June 28, 2012

Potong kuku mengikut Sunnah Rasulullah SAW

Assalamualaikum




Memandangkan hari ni hari Khamis dan sunat untuk kita, sebagai umat Islam memotong kuku... Haa, mula-mula nak cakap pasal hari-hari yang dibolehkan memotong kuku :)

Sabtu : keluar dari tubuhnya ubat dan masuk kepadanya penyakit
Ahad : Keluar kekayaan masuk kemiskinan
Isnin : Keluar daripadanya gila, dan masuk sihat
Selasa : Keluar daripadanya sihat, dan masuknya penyakit
Rabu : Keluar daripadanya was-was dan masuk kepadanya kepapaan
Khamis : Keluar daripadanya gila, dan masuk kepadanya sembuh dari penyakit
Jumaat : Keluar daripadanya dosa-dosanya seperti pada hari dilahirkan oleh ibunya dan masuk kepadanya Rahmat daripada Allah SWT


So, hari-hari yang tak elok potong kuku adalah hari SABTU, AHAD, SELASA dan RABU... Hari- hari yang dibolehkan memotong kuku pulak adalah hari ISNIN, KHAMIS dan JUMAAT..

Haa, lagi satu, umat Islam tak boleh bela kuku panjang-panjang.. Sebab, dulu ustazah aku ada cakap, bela 1 je kuku jari tuh, same seperti membela sekandang khinzir... Jadinya, tak molek lah kan kalau bela kuku panjang-panjang... ☺

Lagi satu, aku ada baca dalam satu website ni, jangan tak percaya,, bawah kuku yang panjang tu, terdapat sejenis kuman yang dipanggil E.COLI... name panjang dia Escherichia Coli.. Ehehe :) Kuman ni memang ade dalam badan manusia, tapi tak bahaya mana... tapi bila kuman ni dah ter'expose' dengan environment sekeliling, dia akan termutasi dan jadi lebih bahaya... ini ape yang lecturer biology aku cakap lah... Nak tau mane sebenarnya tempat tinggal E.COLI ni ? haaa, kat segala najis yang ada kat muka bumi.. pikir-pikirlah sendiri yer.. O_o


Okey, back to topic... potong kuku ni pun ada caranya... Untuk kuku tangan, mengikut Sunnah Rasulullah SAW, mula dari jari telunjuk kanan hingga ibu jari tangan kanan.. Tak faham? Hurm, refer gambar kat atas tuh.. senang sikit fahamkan :) While untuk kuku kaki mula dari jari kelingking kanan, hingga jari kelingking kiri.. kalau tak faham, sila refer gambar kat atas tuh :D

okeylah, itu saja.. babai, Assalamualaikum ♥

Thanks for dropping by :)

Tuesday, June 26, 2012

How to delete Nuffnang account??

Assalamualaikum.




Haaa, seriously aku memang nak delete akaun Nuffnang yang aku ada tuh.. Haha.. Dah lame dok tercari-cari, dok Google ayat, " How to delete Nuffnang account " , "cara nak delete akaun Nuffnang" dan adalah, macam-macam ayat.. Ada jugak aku tanya orang-orang yang mahir ni.. ahaha.. Mereka pun tidak tahu.. O_o

Okey, now I'm totally blur... Actually aku ada akaun Nuffnang sejak dari blog first (tahun 2009) aku cipta dulu, tapi dah delete dah pun blog tu.. :D Nape aku nak delete akaun tuh? 1) Aku malas nak jaga dah akaun tu, 2) Jujur, aku tak tau nak guna Nuffnang.. Tau gune, tapi tak mahir mane bila dah join tuh.. ahaha :) 3) dah banyak sangat site yang aku join, sampai nak ingat password, username, ape kejadah lagi ntah, pun susah.. *akaun di site lain pun, bakal di delete.. muehehe*

" Tak takut ke duit yang terkumpul tu burn gitu je? ".. Hehe, buat apa nak takut, sebab aku memang tak dapat hasil pape pun, sejak 2009 dulu, so tak heranlah, kan? *orang tak tau gune, cmnilah jawabnye =,="* Bukan rezeki aku kot.. ehehe, nak buat macammane, terima je lah seadanya..

So, pada sesiapa yang tahu, macam mana nak delete account ni, tolonglah yer, post komen ke, takpun,dalam shoutbox aku... ☺ Jenuh Mak Jemah tolong Google kan untuk aku, tapi tak jumpa-jumpa :D Mekaseh daun keladi, lain kali singgah lagi.. babai ♥

Thanks for dropping by :)

Tutorial delete akaun Facebook selama-lamanya.

Assalamualaikum



Hehe, tadi dok tengah search cara-cara nak buang akaun Nuffnang, lain pulak yang aku jumpa.. Haha, cara delete akaun Facebook adelah... nak tau macammane? senang je.. Jom ♫


1- Mula-mula log in facebook la, macam biasa..
2-Pastu, bukak new tab..
3- Kemudian. copy URL kat bawah ni, dan paste kat kotak URL yang ada kat new tab tuh :)

https://ssl.facebook.com/help/contact.php?show_form=delete_account&__a=3

4- Tadaa, nanti adalah keluar arahan dia, dan kemudian, ikut je step-step dia.. tak susah pun..


Selamat mencuba :)

Thanks for dropping by :)

Monday, June 25, 2012

Bila result UPU untuk lepasan Matrikulasi dan asasi keluar?

Assalamualaikum


puss in boots : the three diablos


Hari-hari aku mesti fikir benda ni.. memang tak boleh miss.. haha :/ Aku dapat agak, semua budak Matrikulasi, Asasi, PASUM, STPM takut tunggu keputusan  UPU ni, stress, tertekan, risau semua ade lah.. Lagi terseksa tunggu result ni daripada tunggu result PSPM 2 hari tuh.. serius, tak tipu.. O_o

aku ada baca kat blog Dhia Johary bile result UPU tu keluar... Hurm, dia cakap kat situ, pertengahan bulan Julai ni.. APE??? pertengahan Julai ni.. =.=" dah nak dekat... memang rase terseksa bila asyik fikir je.. Bak kata orang, penantian satu penyeksaan.. That's super truth.. :| So memang kena keep alert lah ye kepada rakan-rakan seperjuangan sekalian..

Doakan aku yer, agar dapat tempat kat universiti nanti.. Zaman millenium sekarang makin sengit persaingannya, dan peluang nak masuk universiti pun jadi makin payah+ +.. Jadinya kepada adik-adik yang masih belajar di SMK atau sebagainya, belajar rajin-rajin dan dapat result kebabomm punya... nanti, tak de lah nak pening-pening nak pilih kos :)

Kepada yang sama seperti aku, yang dok tunggu result UPU ni, aku doakan yang baik-baik untuk korang.. Don't worry, doa banyak-banyak minta pada Allah SWT agar rezeki kita diperluaskan lagi, InsyaAllah ♥

Thanks for dropping by :)

Mega Tech Giveaway by Mizzs Ninie, CikMun and DrFara

Assalamualaikum.




Huhu.. kali ni, aku try join MEGA TECH GIVEAWAY anjuran Mizzs Ninie, CikMun dan DrFara.. Sesiapa yang nak join klik di sini yer → ♥ ♥ ♥ ← untuk mengetahui lebih lanjut syarat-syarat dia... :) Syarat dia very simple and tak susah pun :) and tak rugi pape kalau korang join.. :) Hadiah mereka pun lumayan sangat-sangat :) Antara hadiah-hadiahnya ialah *jeng jeng jeng* : sebuah MP3 player , kamera lomo dan.... ha, nak tau ape lagi hadiahnya, klik je kat sini → ♥ ♥ ♥ ← ... 


Okey, aku nak tag 5 orang blogger :)


Terima kasih daun keladi ♫

Thanks for dropping by :)

Wednesday, June 20, 2012

Layan Hari-hari kebosanan dengan Malay movie ♫

Assalamualaikum


huwaa, lame dah rasenya tak update blog ni.. huhu.. Gila rindu...
Sejak grad *hebat sket bile gune ayat ni* matrik bulan 4 harituh, life kat rumah memang bosan.. Aku tak kerja pun.. ahaha.. dah jadi petani buah anggur yang berjaya, tak payah lah kerja kat luar.. ahaha.. gurau tak pasal.. dah-dah.. So, untuk hilang rase bosan ni, aku banyak kali on PC online lame-lame sampai lebam mata.. muehehehe ☺


terima kasih kat member aku sebab bagi aku link untuk movie-movie Malaysia.. kehkehh.. :)
aku habiskan mase tengok movie-movie yang hebat keluaran Malaysia.. huhu.. Yelakan, selama ni mane sempat nak ngadap movie-movie ni semua.. =_='  Hilang sikit rase bosan...

kalau korang nak try tengok jugak, klik lah kat link ni yee~ MalayMoviesFull ...



Ni overview page MalayMoviesFull.... bukan setakat movie je, cerekerama, telemovie even drama pun ada.. Jom lah serbu.. ape lagi... tak rugi pape pun.. :) Bagi yang dah tau blog atas ni, untung sangat mereka2.. ahaha.. aku baru tau minggu lepas.. T_T... haha.. Boleh jadi promoter pasni :D... Sekadar share, ape salahnya, kan? :P

Thanks for dropping by :)

Friday, June 15, 2012

Kebaikan Asma-ul-Husna

Assalamualaikum ☺

salam Jumaat semua... Hari ni aku nak share pasal kebaikan Asma-ul-Husna.. Asma-ul-Husna ada 99 nama..
Tapi aku nak bagitahu sedikit je...Hehe.. InsyaAllah, kalau kita berzikir nama-nama Allah tiap-tiap hari, ade kelebihan yang Allah berikan :)

Ya Muhaimin ( Maha Memelihara )
→ baca sebanyak 145 kali sesudah solat Isyak, InsyaAllah fikiran dan hati kita akan terpelihara serta menjadi terang dan bersih.

Ya Sami' ( Maha Mendengar )
→ baca sebanyak 100 kali setiap Khamis sesudah Solat Zuhur tanpa diketahui orang lain, akan dimakbulkan.

Ya Azim ( Maha Agung )
→ 12 kali setiap hari untuk orang yang sekian lama menderitai sakit, InsyaAllah akan sembuh. Juga akan terhindar dari gangguan jin, syaitan dan sebagainya.

Ya Wasi' ( Maha Luas )
→ 128 kali setiap pagi dan petang,InsyaAllah segala kesulitan akan hilang. Andai selalu diamalkan, InsyaAllah kita akan terjaga dari hasad dengki sesama makhluk.

Ya Ahad (Maha Tunggal )
→ 1000 kali diulang-ulang, Allah akan membukakan rahsia-rahsia tertentu pada kita.

Ya Muqtadir ( Maha Menentukan )
→ 554 kali setiap hari, InsyaAllah segala hajat yang baik akan termakbul.


Hurm, atas tuh semua adalah sebahagian Nama- nama indah Allah dengan fadhilatnya sekali.. huhu :)
Sumber dari buku yang boleh dipercayai.. :)
InsyaAllah, lain kali, aku update lagi sebahagian Asma-ul-Husna.. ☺

Thanks for dropping by :)

Thursday, June 14, 2012

Tutorial letak link dalam post title untuk pengguna blogskin

Assalamualaikum :)



Kali ni punye tutorial untuk pengguna blogskin macam aku.. haha.. aku buat sebab tuto ni tak banyak..
Tujuannya, membolehkan kita klik kat post title kita.. kebanyakan blogskin tak boleh di klik post titlenye... so, jom start okengg :)

1- pergi ke DASHBOARD → TEMPLATE → EDIT HTML
2- copy code kat bawah ni, dan cari menggunakan ctrl + F

<$BlogItemTitle$>

3- Dah jumpe? ade dua tau code kat atas ni..
4- Kemudian, code <$BlogItemTitle$> ni, gantikan dengan code yang kat bawah.. Gantikan dua-dua ye ☺


<span class="PostTitle">
<a href="<$BlogItemPermalinkURL$>">
<$BlogItemTitle$></a></span>

5- Orait, preview, lepastu, save template okengg !

Kalau tak menjadi, sila bagitahu yer ♪


credit to :  Tieqa

Thanks for dropping by :)

Wednesday, June 13, 2012

terbaikk punya movie dari seberang :D

Assalamualaikum

aku baru habis tengok movie kat youtube :) ffuuuhh, best2.. Citer indon... ngarut-ngarut pun, best ape? haha.. tajuk citer movie tu, pocong juga pocong. Best tau, tak rugi ape2 kalau tengok.. hehe.. :) Lakonan Ajun Perwira.. Alaah, yang berlakon dalam cerita Nada Cinta yang jadi bos Nada tuh.. hensem woaaa! wa tak tipu punye.. hehe ♥


kalau dah namenye tengok gune Youtube, so movie ni by part lah... Cerita lawak gile... ada satu phrase yang aku tak tahan nak gelak.. Cinta itu seperti kentut, ditahan sakit, tapi bila dilepaskan malu.. Hahaha, bagi aku ayat tu memang klako.. nak tengok jugak?? boleehh, nah aku bagi link nye ikut part by part..

Part 1
Part 2
Part 3
Part 4
Part 5
Part 6


Haha,, enjoy the show tau...



Ni trailer cerita ni, cube lah tengok, mane tau, menambat hati korangkan? muehehehe :D
ok, babai ♫

Thanks for dropping by :)

Adab makan mengikut sunnah Rasulullah :)

Assalamualaikum...

Baca kat image dah cukupkan, copy paste dari fb member ni..

klik untuk besar ♥

Hurm, same-same kita amalkan ye..
ni blog kawan aku.. dia pun ada cerita mengenai diet Rasulullah SAW.. ringkas je, tapi full with information.. Try lah tengok dan bace, tak rugi pape pun.. same- same kita try mengikuti adab makan cara Rasulullah :)
klik dekat sini yeee~  → Dayah Jamal


Thanks for dropping by :)

Monday, June 4, 2012

1st Giveaway by Dhia Johary

Assalamualaikum :)


hey hooo! Okey, kali ni, aku join GA ni.. Kinda interesting..
Nak tau syarat-syaratnye, klik kat banner tu atau klik kat sini  → DHIA JOHARY ←
Hurm, jadi, aku nak tag kat :

1- K.diya ♫
2- men ♪

sape sape lagi yg nak masuk, klik je kat banner tuh atau dekat name tuan GA tuh :) ♥

Thanks for dropping by :)

❕Disclaimer: All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.