Blogger is now active, but still it's hard for the blogger to make time to publish some post. Btw, Thanks for dropping by

Members ♪

Friday, May 25, 2012

Kucing Kesayangan Rasulullah SAW

Assalamualaikum..

Tahukah Anda bahawa Nabi Muhammad SAW sendiri memiliki kucing peliharaan. Kucing Nabi Muhammad bernama Mueeza.

Setiap Nabi menerima tamu di rumah, baginda selalu mengendong Mueeza dan ditaruh di atas pahanya. Salah satu sifat Mueeza yang paling Nabi sukai ialah: Mueeza selalu mengeong ketika mendengar adzan, seolah-olah ngiaunya seperti mengikuti lantunan suara adzan.

Nabi berpesan untuk menyayangi kucing peliharaan layaknya menyanyangi keluarga sendiri.

Pernah suatu kali Nabi hendak mengambil jubahnya, ternyata Muezza sedang tidur di atasnya.. Nabi pun memotong belahan lengan yang ditiduri Mueeza dari jubahnya supaya tidak membangunkan Muezza.

Ketika Nabi pulang ke rumah, Muezza terbangun dan merunduk kepada majikannya. Sebagai balasan, Nabi menyatakan kasih sayangnya dengan mengelus lembut ke badan kucing itu. Nabi menekankan bahwa kucing itu tidak najis.Bahkan diperbolehkan untuk berwudhu menggunakan air bekas minum kucing karena dianggap suci.

Abu Qatadah berkata bahwa Nabi SAW pernah bersabda, “Kucing itu tidak najis. Ia binatang yang suka berkeliling di rumah (binatang rumahan),” [HR At-Tirmidzi, An-Nasa'i, Abu Dawud, dan Ibnu Majah].

Diriwayatkan dan Ali bin Al-Hasan, dan Anas yang menceritakan bahawa Nabi Salallahu ‘alaihi wasallam pergi ke Bathhan suatu daerah di Madinah.Lalu, beliau berkata, “Ya Anas, tuangkan air wudhu untukku ke dalam bejana.”Lalu, Anas menuangkan air. Ketika sudah selesai, Nabi menuju bejana.

Namun, seekor kucing datang dan menjilat bejana (bekas minum). Melihat itu, Nabi berhenti sampai kucing tersebut berhenti minum lalu berwudhu.

Nabi ditanya mengenai kejadian tersebut, beliau menjawab, “Ya Anas, kucing termasuk perhiasan rumah rumah tangga, ia tidak dikotori sesuatu, bahkan tidak ada najis.”

Diriwayatkan dari Dawud bin Shalih At-Tammar dan ibunya yang menerangkan bahawa budaknya memberikan Aisyah semangkuk bubur. Namun, ketika ia sampai di rumah Aisyah, tenyata Aisyah sedang solat. Lalu, ia memberikan isyarat untuk menaruhnya.

Sayangnya, setelah Aisyah menyelesaikan shalat, ia lupa pada buburnya. Datanglah seekor kucing, lalu memakan sedikit bubur tersebut.Ketika ia melihat bubur tersebut dimakan kucing, ‘Aisyah ra. lalu membersihkan bahagian yang disentuh kucing, dan Aisyah memakannya.

Rasulullah SAW bersabda, “Ia tidak najis. Ia binatang yang berkeliling.” Aisyah pernah melihat Rasulullah Saw berwudhu dari sisa jilatan kucing, [Hadis Riwayat AlBaihaqi, Abd Al-Razzaq, dan Al-Daruquthni].

Hadis ini diriwayatkan dari Malik, Ahmad, dan imam hadis yang lain. Oleh karena itu, kucing adalah binatang, yang badan, keringat, bekas dari sisa makanannya suci.

Erm, demikian kisah tentang kucing Nabi Muhammad SAW Mueeza. Semoga dengan menghayati kisah di atas, kita akan ketahui betapa kasih sayangnya Rasulullah terhadap haiwan. Sekian


7 Fakta Mengenai Kucing
Coretan oleh En. Koala

Adakah kamu tahu bahawa..

1.Ramai pemelihara kucing suka untuk melatih kucing mereka memakan pelbagai jenis makanan. Tetapi tahukah anda bahawa kucing mungkin akan sakit atau mati sekiranya anda memberi ia memakan coklat?

2. Kucing sebenarnya lebih suka berbaring daripada tidur. Ia hanya akan betul-betul tidur apabila mendapat ketenangan yang secukupnya ketika ia berbaring.

3.Mata adalah merupakan satu deria yang paling sering digunakan oleh kucing sebagai satu hubungan komunikasi terhadap kucing lain ataupun penjaga mereka.

4.Kucing tidak memahami sebarang bentuk hukuman sebagaimana manusia. Sebaliknya mereka perlu dipuji atau diberi ganjaran apabila melakukan sesuatu perkara yang diingini.

5.Memberi kucing anda memakan daging mentah sekurang-kurangnya sekali sehari dapat membantu untuk memelihara gusi dan menguatkan lagi gigi mereka.

6.Misai kucing berguna untuk mengesan jarak lorong atau ruang tempat yang mereka lalui, sekiranya dua-dua hujung misai bertemu dinding, maka, kucing akan tahu bahawa tempat itu sempit.

7.Kucing mempunyai memori yang dalam sehinggakan tempat asal penjaganya mampu diingati walaupun berada jauh atau lama ditinggalkan.





*copy paste dari Facebook member*


Sekadar berkongsi cerita.. kagum sangat dengan Rasulullah SAW.. ♥

Thanks for dropping by :)

tutorial cute cursor

Assalamualaikum.


hari ni rajin pulak.. huu~ okeylah jum start.

1-pergi DESIGN > ADD GADGET > HTML/JAVASCRIPT
2-copy code kat bawah ni, kemudian paste kat HTML/JAVASCRIPT tuh.. ^^

<style>body {cursor:url(URL KORANG), url(URL KORANG), auto;} </style>

3- Okey, yang warne merah tu boleh cari kat mane-mane tau ^^
4-psstt,, kalau nak gune aku punye cursor ni boleh tekan SINI

kbai.. kalau tak jadi bgtau yer..

Thanks for dropping by :)

freebies-simple cursors

Assalamualaikum..

Nak amek, amek lah tak kesah.. lepas dah amek, bagitau tau..
mekaseh, sayang korang triple.!




http://i1134.photobucket.com/albums/m601/justme242/cursor2.png


http://i1134.photobucket.com/albums/m601/justme242/cursor.png


http://i1134.photobucket.com/albums/m601/justme242/mecursor.png


http://i1134.photobucket.com/albums/m601/justme242/mecursor2.png


http://i1134.photobucket.com/albums/m601/justme242/mecursor3.png


http://i1134.photobucket.com/albums/m601/justme242/mecursor4.png


http://i1134.photobucket.com/albums/m601/justme242/mecursor5.png

Thanks for dropping by :)

Wednesday, May 23, 2012

biasiswa yang dah bukak utk pelajar matrikulasi and asasi ^^

Assalamualaikum..

entri kali ni just nak share pasal biasiswa.. tengah dok cari2 biasiswa, ape kate kongsi, kan? Setakat ni baru jumpa sikit je yang dah bukak..

mekaseh lah kat site scholarship ni, banyak jugak membantu.. aku bagi link dia..

http://malaysia-scholarship.net/

tapi don't worry, aku akan tolong gak shortlist kan biasiswa ape yang dah bukak.

Hong Leong Foundation scholarship
   ► yang ni aku tak tau tarikh tutup dia bila. meh aku bagi eh ^^
       ☼ http://malaysia-scholarship.net/sponsor-type/corporate/hong-leong-foundation-scholarship-2012/

Yayasan Bursa Malaysia
   ► yang ni more too finance, accounting, law, IT, economics, actuarial sc ngan mathes.. syarat2 dia boleh bace kat sini ye.. ^^ lagi satu, tarikh tutup dia 25 MEI 2012 tau.. cepat2 kalau nak mohon.. :D
        ☼ http://malaysia-scholarship.net/sponsor-type/corporate/yayasan-bursa-malaysia-scholarship-2012/

Maxis scholarship
   ► ni terus pergi kat link yang aku bagi ni tau..
        ☼ http://www.maxis.com.my/personal/about_us/scholarship/mus/index.asp

SAMLING-UTAR scholarship
   ► ni pun bace kat link dia ni.. scholarship yang ni, ade untuk art ngan science... ARTS - accounting & finance... SCIENCE - electrical, mechanical & manufacturing..
        ☼ http://malaysia-scholarship.net/sponsor-type/corporate/samling-utar-scholarship-2012/

ni je yang aku baru jumpa... psstt, korang, kalau korang ade jumpe scholarship yang lain bagitau aku eh.. aku betul2 nak mohon biasiswa ni.. mekaseh tau kalau tolong aku.. heee~

and sorry kalau ni tak banyak membantu, aku tak selalu online, so susah nak dapat update tiap-tiap hari.. huhu.. ♥



Thanks for dropping by :)

tutorial autoplay youtube dalam entri anda

Assalamualaikum..

ni untuk sahabatku, yang meminta pertolongan.. muehehe..

okaylah, panjang ceritanye nak buat autoplay youtube ni.. sila bace dengan teliti, terima kasih..
lame dah tak buat tuto.. muehehe

1- cari lagu best yang korang suka dalam youtube.. ^^
2- dah jmpe lagu yang korang suka tu, buat macam kat bawah ni


buat ikut nombor tertera ^^


pastu buat yang ni pulak

3- Okey, copy code yang ade tuh.. contoh macam aku punya ni :

<object width="560" height="315"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/wzpx35skRyQ?version=3&amp;hl=en_US"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/wzpx35skRyQ?version=3&amp;hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" width="560" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>

 4- tukar tulisan yang berwarna tu tau..
     untuk colour merah : lebar dia
                         oren : tinggi dia

ATT : jgn terlalu kecik tau, nanti tak blh nk play..

5- yang warna purple tu tukar dengan code yang ni tau :
fs=1&autoplay=1

nanti keseluruhan code tuh jadi macam ni :

<object width="200" height="220"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/wzpx35skRyQ?fs=1&autoplay=1&amp;hl=en_US" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><embed src="http://www.youtube.com/v/wzpx35skRyQ?fs=1&autoplay=1&amp;hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" width="200" height="220" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>

6- Dah siap coding tu? okey, kalau dah siap, pergi kat NEW POST > EDIT HTML

7- nak letak kat mane2 pun boleh, dah siap, preview dulu post tu, boleh ke tak.. baru boleh save.. hee

*peringatan- step 6 dan 7 tuh, untuk letak dalam entri punya*

8- kalau nak letak dalam blog kan, as usual pergi ke, DESIGN > ADD GADGET > HTML/JAVASCRIPT

*step 8 hanya untuk masuk dalam blog, bukan dekat entri, ingat~*


Okey, siap dah.. kachinggg~
kbai..

Thanks for dropping by :)

Monday, May 21, 2012

8 days left..gulp~

Assalamualaikum

cube teka ape yang 8 hari lagi??
tak tau kan, meh lah aku bagitau... result PSPM2 untuk pelajar matrikulasi akan keluar pada 29 MEI 2012.. sekaligus dengan PNGK.... boleh gugoq jantung makcik nih!!! tak tau lah macam mane nak mengekspresikan ketakutan nih.. memang takutnya lagi menakutkan mase SPM dulu2 tuh..gulpp~ *telan air liur byk2*


hee~ 28 MEI 2012 ni pulak batch baru masuk matrik.. gud luck ye korang-korang semua.. ramai junior sekolah tnya macam pasal matrik, especially KOLEJ MATRIKULASI JOHOR.. ♥ nothing to worry lah my friend.. ^^ okey-okey je.. diaorang semua ni dah dipengaruhi dengan propa yang mengatakan "belajar kat matrik susa".. adatlah tu, belajar ape yang tak susah, betul tak?


rindu mereka sangat2~

last outing with my classmates~
haish, manelah aku akan pergi lepas ni.. hurmm~ hope for the best from Him~

Thanks for dropping by :)

segmen : saya blogger awesome + cool

Assalamualaikum..

kali ni, aku join segmen ni.. best and simple lah dia punyer syarat.. tak complicated sangat ^^
terime kasih kepada cik teah kerana menge'tag' aku.. ^^ huhu




klik kat banner atas tu and you will straightly go to the owner of this contest.. ^^ hee..

ermm, aku nak tag kat k.diya lah.. psstt : join la k.diya ye.. ^^

kbai..

Thanks for dropping by :)

❕Disclaimer: All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.